De Muziekpas

Muziek laat je herinneren wie je echt was/bent.

De muziekpas is een vernieuwend initiatief van Zorg Stekene en Project Odette (hogeschool Odisee) om te achterhalen welke muziek het geluk van iemand bepaalt. Het is een hulpmiddel om verbinding te maken met mensen met dementie, om de juiste muziek aan de juiste persoon te koppelen, ook wanneer ze het niet meer kunnen zeggen. Mensen vullen alleen of samen met een zorgmedewerker de Muziekpas in. Op de Werelddag Dementie op 21 september werd de Muziekpas voorgesteld.

Mensen met dementie krijgen niet altijd de kans om emoties te uiten. De zoektocht naar verbinding is er vaak één van vallen en opstaan. Het aanreiken van de juiste muziek kan hierbij helpen en geeft ruimte om emoties toe te laten. Muziek ontroert en kan mensen raken, ook al kan je woorden niet meer verstaan of uitspreken: het gevoel dat muziek wil overbrengen is er wel. Vanuit deze kennis werkten Klaartje Pauwels en Inge Reekmans voor Zorg Stekene samen met Project Odette van hogeschool Odisee de Muziekpas uit.

Met die muziekpas willen we achterhalen welke muziek het geluk van iemand bepaalt. Het is een hulpmiddel om:

  • de juiste muziek aan de juiste persoon te kunnen koppelen.
  • een alternatief te betekenen voor de aanpak gericht op medicijnen voor personen met dementie, in een palliatieve situatie, ...
  • een gesprek aan te knopen en met muzikale vragen een levensverhaal te achterhalen.

Mensen vullen alleen of samen met een zorgmedewerker hun muziekpas in vóór het moment ze zelf getroffen worden met dementie. Zo kunnen andere mensen hen op de juiste manier benaderen met muziek die voor hen belangrijk is, wanneer ze het zelf niet meer kunnen zeggen. Omdat dit een nieuwe aanpak is, krijgen medewerkers van Zorg Stekene een opleiding om het gesprek over de Muziekpas goed te kunnen begeleiden. Zorgmedewerkers van andere organisaties krijgen via Project Odette de kans om ook aan de slag te gaan met de Muziekpas.

Zelf invullen

Bewoners van wzc De Zoetenaard vullen de Muziekpas in samen met een zorgmedewerker, familie of zelfs alleen. Heeft u zelf interesse om thuis een Muziekpas in te vullen, kan u er één aanvragen via onze contactgegevens hiernaast. 

Bent u professioneel aan de slag in een zorgorganisatie, neem contact op met katrin.gillis@odisee.be